



Kokosowe risotto gotowane na mleczku kokosowym. Oczywiście bez glutenu i mleka krowiego :)
Pyszne, energetyczne śniadanie lub podwieczorek. Ryż jest słodki, delikatny, kremowy z nutką kokosowego aromatu i chrupiącym, lekko kwaskowym granatem. Połączenie idealne...
SKŁADNIKI na 2 porcje:
200 ml mleczka kokosowego
250 ml wody
100 g ryżu do risotto (arborio lub carnaroli)
1 łyżka wiórków kokosowych
2-3 łyżki ksylitolu
pestki granatu
Mleczko kokosowe i wodę wlej do garnka i zagotuj. Wsyp ryż i gotuj na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Po ok. 15 minutach wsyp cukier i wiórki kokosowe. Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty (ryż musi być miękki, ale nie rozgotowany). Gotowe danie przełóż do miseczek i posyp ziarnkami granatu.
Podawaj natychmiast.
Smacznego :)
risotto na słodko? biorę w ciemno! :)
OdpowiedzUsuńFenomenalny przepis, już dawno nie jadłam ryżu na słodko. Do tego z mlekiem kokosowym i granatem - to musi być wyjątkowo udane ;)
OdpowiedzUsuń