![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhLm7gOM2e2q1Ru-wiYHXHph1ubqbORsGG8T1IFB_uGt64xkY6VVBwFlXxU1PlhSLDww8x2OF1ffsRn3utIyIqIhWHaAdygJmolx6JrCsa0C17osMhHfBrZjXdAaKWZ0ZuHiQjVclurID8/s1600/bez_jaj_wl.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiezyDa15zoAdfcfk7jsJMqGy7lhxT059fg1KaDn09mLIHS8jbBYYMwyraxHJTfn387eL9YSmRwMeyqWcvnzyhpbp2J39-ZuCEazVG50obyBCKo2z02yqObPfgu_e1T-mrTEzsc0HdhAVA/s1600/bez_mleka_wl.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhnkyO1D7YhpIa-TF35bMMWEzOQVGnhzNWnE_EuHTwWOP_9Gm0Oz2KF0m9m74OXQHYBWGW2TFS_5dgY5yNswDn3OTHDqNOCajKj1326-yfKiaFoYpzYkEHB4DABBmvVQsQDl3bd3J505fQ/s1600/bezgluten_wl.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjV_6NZEstHjyTgQ58CuUs84zS3viTeQPsKMc-OjywcHYPA3_eKtVR08LsCajsmkL5-qUe-Zm14Sw8AL0dQMzviLmJRWFWpSmlnOGRiEZcxfQ_GBC1azpXq19J9kvp5dyaDvgt6LnbGClI/s1600/wegetarianskie_wl.png)
Kokosowe risotto gotowane na mleczku kokosowym. Oczywiście bez glutenu i mleka krowiego :)
Pyszne, energetyczne śniadanie lub podwieczorek. Ryż jest słodki, delikatny, kremowy z nutką kokosowego aromatu i chrupiącym, lekko kwaskowym granatem. Połączenie idealne...
SKŁADNIKI na 2 porcje:
200 ml mleczka kokosowego
250 ml wody
100 g ryżu do risotto (arborio lub carnaroli)
1 łyżka wiórków kokosowych
2-3 łyżki ksylitolu
pestki granatu
Mleczko kokosowe i wodę wlej do garnka i zagotuj. Wsyp ryż i gotuj na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Po ok. 15 minutach wsyp cukier i wiórki kokosowe. Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty (ryż musi być miękki, ale nie rozgotowany). Gotowe danie przełóż do miseczek i posyp ziarnkami granatu.
Podawaj natychmiast.
Smacznego :)
risotto na słodko? biorę w ciemno! :)
OdpowiedzUsuńFenomenalny przepis, już dawno nie jadłam ryżu na słodko. Do tego z mlekiem kokosowym i granatem - to musi być wyjątkowo udane ;)
OdpowiedzUsuń