![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjNF_3ld5mmpyu3-ZiJy2a1MDNQi3zNPxYCDCv4aLoZ17a2zkuVTxfRQOlZ6RMZ7dOD9AloG4hUqWZ2jMkqjQYZRyst3DPsrGZ3YTnflGKgaAGRHxgIPnUeyMEsd9kHdD7GjWSfrxu9SUM/s1600/bez_mleka_wl.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEimZqLk0xG8LsQag2tg3bxDRrepXo8iFku9bKmMv8RXwoumUydEcdt8UmBbf-kNfoGnSAAK2mUvlrTIAe8UKDX81bX2-Oq7eJEGMD4tNoZpCsylMnRxwPJMrfQmDngmLpkt5I4jMQ1XsI4/s1600/bezgluten_wl.png)
Ja zawsze pod prąd i dlatego dzisiaj nie będzie u mnie "tłusto" (zreszta nigdy nie jest;))
Nie podam Wam przepisu na pączki ani faworki, ale na zdrowszą wersję łakoci - ciastka orzechowe z płatkami owsianymi , bez mąki, cukru czy tłuszczu. Ciasteczka chrupiące, lekkie i bardzo smaczne. W przeciwieństwie do pączków tutaj możecie zjeść więcej niż jedno bez większych wyrzutów :)
SKŁADNIKI:
200 g mieszanych orzechów (włoskie, laskowe, nerkowce, migdały)
100 g suszonej żurawiny
100 g mieszanych nasion (słonecznik, dynia, sezam)
100 g płatków owsianych bezglutenowych
2 łyżki mielonych orzechów
3 białka
4 łyżki syropu klonowego lub miodu (ok.40g)
Orzechy lekko posiekaj. W misce wymieszaj orzechy, żurawinę, nasiona, płatki owsiane i miód. Białka lekko roztrzep widelcem i dodaj do mieszanki bakaliowej. Dokładnie wymieszaj.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i łyżką nakładaj płaskie porcje bakalii. (Mieszanka jest dość luźna - tak ma być :))
Ciastka wstaw do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut - piecz na złoty kolor. Pozostaw w piekarniku do całkowitego wystudzenia- ja nie dałam rady i jadłam jeszcze ciepłe ;)
Smacznego :)
wow! super, szukam czegoś dla mojego narzeczonego słodkiego a nie powiększającego brzuszek :)
OdpowiedzUsuńtrafiłam
pozdrawiam i zapraszam do mnie :)
i takie ciasteczka lubię, zdrowe i wartościowe :)
OdpowiedzUsuń