piątek, 6 lutego 2015

Bezglutenowa tarta z cukinią i łososiem



Genialna, bezglutenowa tarta z łososiem i cukinią. Po bezglutenowej tarcie z kurczaka (klik) przyszła pora na pieczonego łososia. Efekt przerósł moje oczekiwania.
Tarta jest krucha, delikatna i aromatyczna. Wspaniałe danie do którego na pewno wrócę jeszcze nie raz. Polecam gorąco.

SKŁADNIKI:
 ciasto:
180 g mieszanki chlebowej Agluten (klik)
125 g masła 
1 jajko
1/2  płaskiej łyżeczka soli
farsz:
ok. 300 g pieczonego łososia lub ew. wędzonego

1 średnia cukinia
3/4 szklanki śmietany 18%
2 jajka
100 g sera feta
sól, pieprz


Z podanych składników na ciasto zagniataj jednolite i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
Po wskazanym czasie ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj delikatnie na okrągły placek dobrze podsypując mąką (np. ryżową) i wyłóż nim wysmarowaną masłem formę do tarty. Ciasto nakłuj widelcem w kilku miejscach i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut.
W tym czasie przygotuj farsz: cukinie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jajka wymieszaj ze śmietaną i dodaj do cukinii. Posól,  popieprz i dokładnie  wymieszaj. Łososia podziel na małe kawałki.
Podpieczony spód wyjmij i wyłóż na niego kawałki łososia i wylej masę z cukinią. Na wierzchu poukładaj pokrojoną w kostkę fetę. Tartę wstaw ponownie do piekarnika na kolejne 15-20 minut.
Po upieczeniu lekko przestudź i podawaj.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza