środa, 10 czerwca 2015

Bezglutenowy sernik na zimno z truskawkami


Pyszny i lekki sernik na zimno z truskawkami - u mnie bez spodu, ale można spó ciasta wyłożyć biszkoptami bezglutenowymi czy ciasteczkami. Bardzo delikatny i puszysty, uwielbiany przez dzieci, choć nie tylko ;)
Polecam gorąco!


SKŁADNIKI:
700 g serka homogenizowanego ( śmietankowy lub waniliowy) 
250 g śmietanki kremowej 30% 
4 łyżki cukru pudru 
30 g żelatyny 
200 g truskawek 
1 galaretka truskawkowa

 Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki wody i dokładnie wymieszaj.
Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec dodaj cukier puder.
Cały czas miksując dodawaj serki. Do żelatyny dolej 2-3 łyżki masy serowej i wymieszaj.
Powoli połącz żelatynę z masą serową i dokładnie wymieszaj. Masę wylej na tortownicę o średnicy ok. 24 cm i wstaw do lodówki do stężenia.
Galaretkę rozpuść w 350 ml wody i przestudź. Na stężałym serniku poukładaj truskawki i zalej galaretką. Ponownie odstaw do lodówki do stężenia.

Smacznego :)


5 komentarzy:

  1. heh sernik to chyba moze byc tylko bezglutenowy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. minimum składników i pracy, a efekt maksymalny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspomnienie dzieciństwa, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze lepszy jest na podkładzie biszkoptowym bezglutenowym, szczególnie przygotowanym w domu. Polecam.:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale galaretka też musi być bezglutenowa.

    OdpowiedzUsuń