wtorek, 20 grudnia 2016

Bezglutenowe ciastka orzechowe - bez laktozy i jaj

Ciastka bez glutenu, laktozy i jajek - kruche, chrupiące i obłędne w smaku.
Banalne w wykonaniu, choć przy wałkowaniu i wykrawaniu trzeba trochę delikatności. 
Przepyszne z dodatkiem polewy czekoladowej. Spróbujcie, bo naprawdę warto!
Przepis pochodzi z włoskiego magazynu "La Cucina Naturale".

SKŁADNIKI na ok. 40 ciastek
140 g mąki ryżowej pełnoziarnistej
100 g skrobi kukurydzianej ( mazeiny)
40 g mąki gryczanej
2 łyżeczki ciemnego kakao
100 g cukru trzcinowego
100 g mielonych orzechów ( użyłam laskowych)
160 g margaryny roślinnej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
do dekoracji: czekolada deserowa, biała, mak, wiórki kokosowe, płatki migdałowe, posypki itd.
mąka kukurydziana do podsypania

W misce wymieszaj mąki z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz kakao. Dodaj margarynę, mielone orzechy i wrób gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 2 godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkuj delikatnie na grubość ok. 1,5 cm - stół możesz podsypać lekko mąką kukurydzianą.
Szklanką lub foremką wykrawaj ciasteczka i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w temperaturze 160 stopni przez około 12-15 minut.
Ciastka pozostaw do wystygnięcia na minimum 24 godziny ( ważne!).
Po wskazanym czasie czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dowolnie udekoruj ciasteczka.

Smacznego :)


1 komentarz:

  1. Experience Live Blackjack - Online Casino
    If you 카지노 사이트 넷마블 want to enjoy live blackjack, our casino floor offers the most realistic blackjack experience possible. In the palm of your hand, you are immersed

    OdpowiedzUsuń